DESONS

Sobre el so i altres temes

muntanya

Víctor Nubla i Ted Gioia

Cartes a Maria - pàgina 45

Res a veure entre ells dos. O potser més del que sembla.

Un, en VÍCTOR NUBLA (1956-2020), escriptor i músic, va escriure uns quants llibres curiosos.

El darrer, Cartes a Maria. Instruccions patafísiques per a la vida (Angle Editorial, juny 2022), és un llibret que surt molt a compte, és petit, barat, i no hi sobra res.

D'aquest llibre, i només per fer venir ganes de llegir-lo, uns mini extractes de dos escrits:

"De la cultura i l'art"

… la cultura de l'art és el control del que per a mi és l'art: subversió, transgressió; contracultura, probablement.

… si la cultura és control, la política és control de la cultura, aquesta cosa transversal i espectral.

"Qui s'aprofita dels músics?" -  Un escrit divertit i irònic. Molta veritat, i si no, ben trobat està. Gairebé definitiu (de moment). Mireu els encapçalaments dels apartats:

(1) Dels músics se n'aprofiten els lladres: per exemple, els executius del SGAE… (2) Dels músics també se n'aprofiten molts propietaris de l'hostaleria… (3) Dels músics se n'aprofiten les companyies discogràfiques… (4) Els mànagers s'aprofiten dels músics… (5) Hi ha promotors que s'aprofiten dels músics… (6) Hi ha músics que maltracten els músics… (7) Els tècnics s'aprofiten dels músics… (8) Els polítics s'aprofiten dels músics… (9) El públic s'aprofita dels músics… (10) Cada músic s'aprofita d'ell mateix…  

La seva pàgina oficial: hronir.org - Gràcies, Nubla!


L'altre, en TED GIOIA, del que em vaig apuntar a la seva newsletter, The Honest Broker (en la versió de cost zero), també és músic i escriptor.

La seva web, atapeïda i a vessar (no hi aneu, us marejareu!) segur que el fa sentir orgullós, tal com se'l veu a les fotos. Ha escrit tant, aquest home, i segueix.

S'ha de reconèixer que els seus articles (i jo diria que n'escriu més d'un a la setmana) són incitadors i ajuden a repensar.

Quin d'ells destacar?

D'aquest darrer article:

Una enquesta de més d'un miler d'artistes visuals va trobar que la mitjana d'ingressos era inferior a 30.000 dòlars, aproximadament la meitat dels ingressos familiars típics dels Estats Units. Observo que el 63 per cent dels enquestats tenien estudis d'art, però en una escala de l'1 al 10, només van puntuar amb un 5, la seva educació per a preparar-los per a una carrera econòmicament estable.

Res, els artistes no ho tenen fàcil. L'article és de maig de 2021, però l'enquesta a la que fa referència és del 2018. O sia, abans de la pandèmia de la Covid-19. Així anem.

No és tot el que s'hi diu, però no està de més seguir llegint el que escriu Ted Gioia. I d'altres, és clar!

< tornar a ESCRITS