DESONS

Sobre el so i altres temes

muntanya

Els sons de la ciutat de Mèxic

Los Sonidos de la CDMX

Los sonidos de la CDMX - Una bona descoberta, sí. Hi arribo a través de la newsletter de Disquiet - de l'infatigable Marc Weidenbaum.

Es tracta d'un viatge sonor, una petita història audiovisual feta amb els sons dels carrers de la ciutat de Mèxic (CDMX).

La web és una gran il·lustració en colors, amb el dibuix del carrers, les cases i la seva gent. Plena de detalls i interaccions, on hi escoltarem l'esmolet, l'escombriaire, el venedor de tamales i els venedors ambulants de mil coses diferents.

I també els sons que de ben segur desapareixeran aviat, com el xiulet del carter o l'organet.

Com ells diuen:

El paisatge sonor no és fix, canvia com ho fa la ciutat. A mesura que els serveis es tornen obsolets, les necessitats i els gustos es transformin, els residents siguin desplaçats per les onades de gentrificació i desenvolupament, o els reglaments canviïn, hi ha sons que inevitablement desapareixen. Per exemple, a mesura que el correu físic es deixa de fer servir, el so del xiulet del carter es va convertint en un record llunyà.

(…) Tot i que l'experiència del passat ens permet predir la fi d'alguns sons, també ens ensenya que és possible que n'apareguin de nous.

La banda sonora de la ciutat es reinventa de generació en generació. Vells sons s'esvaeixen i nous arriben a mesura que la urbs i els seus habitants canvien, generant un paisatge sonor únic. Cada veu, cada timbre, cada soroll es fusionen en un registre auditiu que representa la vida d'un moment particular.

Un projecte senzill, clar, didàctic i molt ben fet. N'he pres bona nota.

< tornar a SONS