DESONS

Sobre el so i altres temes

muntanya

Eines per a fer música - Decent Sampler

Una de les eines més utilitzades per fer música, amb ordinador, és l'instrument virtual.

Però, per què virtual? Si deixem a part els sintetitzadors digitals i els instruments amb modelat matemàtic, l'instrument virtual per excel·lència és el sampler (mostrejador): un petit programa o plugin que gestiona mostres (samples) d'àudio.

VIRTUALS?

Per a crear un instrument virtual per a un sampler, algú ha gravat una bateria, una guitarra elèctrica, o alguna de les seccions d'una orquestra clàssica, demanant als músics que toquin un do, un re, un mi…, a cada octava i amb diferents intensitats i estils.

Per tant, res de virtual. Darrere de cada so hi ha un instrument real i un músic.

Després, aquests sons es podran modificar, afegir-hi efectes, distorsions, reverberació, crear-ne seqüències, fer-ne anells continus de notes, el que vulguis. Però, a l'inici, són sons reals. No virtuals.

KONTAKT

De samplers per a ordinador n'hi ha uns quants. El més versàtil, potent i amb un catàleg més extens d'instruments, és Kontakt (de Native Instruments). Ara per ara, és el rei dels samplers, un estàndard de la indústria.

Hi ha una versió gratuïta, el Kontakt Player, però és limitada, evidentment. Tanmateix, és fàcil trobar instruments barats, o amb un cost zero. Un lloc espectacular és pianobook, amb 1140 packs (a dia d'avui). Tots a l'abast d'un parell de clics amb el ratolí.

Però qui faci música amb ordinador tot això ja ho deu saber. Del que vull parlar és de les alternatives a Kontakt.

ALTERNATIVES GRATUÏTES

  • DECENT SAMPLER - El més jove. En ple desenvolupament, però que ja té un extens catàleg. Un sampler (plugin i app) que funciona també en iOS (ipad, iphone). Creat per David Hilowitz, músic i desenvolupador entusiasta.
  • SPITFIRE LABS - De Spitfire Audio, desenvolupadors solvents d'instruments per a Kontakt. A dia d'avui, ofereix 52 instruments de sonoritats curioses i ben interessants.
  • SFORZANDO - Usa el format SFZ. És senzill d'operar, però amb possibilitats bàsiques.

Vídeo de mostra amb 3 instruments de DECENT SAMPLER.

PLUGINS o DAW?

Fins aquí, tots són plugins que es poden carregar al programa d'àudio que cadascú usi (DAW: Digital Audio Workstation).

Però, a part, cal considerar els samplers que ja porten incorporats alguns programes. Com els de Logic Pro (només per Apple), un programa amb un preu assequible i una immensa biblioteca musical. O els que venen amb el potent programa Live (d'Ableton).

Cada cop és més fàcil fer música. Només cal tenir-ne ganes i posar-s'hi.

< tornar a SONS